home
nieuws
exposities
over melklokaal
contact
Van Altena heeft in de afgelopen 25 jaar een bijzondere werkmethode ontwikkeld inzake het tekenen. Hij legt zijn tekenbladen, die aan beide zijden betekend zijn, bewust op stapels waardoor het ene werk een spoor van houtskool en pastelkrijt kan nalaten op een ander. Het toeval speelt een belangrijke rol bij het ‘besmetten’ van de tekeningen. De tekeningen zoeken zo ook hun eigen toon en betekenis.
De tekeningen van Allie van Altena hebben zowel een verleden als een toekomst. Een tekening kan af zijn en zich uitstekend lenen voor een presentatie in galerie of museum, maar daarna kan ze weer probleemloos worden opgenomen in het werkproces en door nieuwe omstandigheden rijpen voor een nieuwe toekomst, een ander leven. Solliciteren kunstwerken in traditionele zin naar een eeuwigheid? Van Altena relativeert die denkwijze door ze een bestaande status te ontnemen. Er is geen oorspronkelijke staat. Alles is altijd in verandering. Van Altena noemt deze unieke werkmethode ‘composterend tekenen’.

Allie van Altena (1952, Delft) volgde zijn kunstopleiding aan Akademie St. Joost in Breda, Kunstacademie in Rotterdam, Wimbledon College of Art in London UK, Master Vrije Kunsten KASK in Antwerpen. Van Altena exposeerde in Nederland, Duitsland, Italië, Polen, België en Engeland. In 2011 was werk van hem opgenomen in ‘All About Drawing’, 100 Nederlandse kunstenaars, in het Stedelijk Museum Schiedam. Werk van Van Altena bevindt zich in de collecties van o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Groninger Museum, Museum het Valkhof in Nijmegen. Gasunie, UMCG, Aegon, ABN-Amro en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en in particuliere collecties. Allie van Altena woont en werkt in Groningen.
Allie van Altena
inschrijven mailinglijst
melklokaal
heremaweg 201
8444 AP
heerenveen
exposities archief

terug