De schilderijen van Henk de Vries zijn geen impressies of verbeeldingen, maar zelfstandige registraties van schilderkunstige processen die zich direct laten vergelijken met de natuurlijke processen die onder invloed van eb en vloed plaatsgrijpen op de zilte waddenvloer.

Met schilderkunstige middelen simuleert hij de effecten van het uitvloeien en terugtrekken van zeewater op wad. Verdunde verf laat hij in een ritmische opeenvolging van trage stromen over het licht gekantelde doek gaan en reageren op tonale onderlagen zodat ze schrikt en zilverachtig gist aan de randen van elk spoor. Soms worden de stromen onderbroken door strak getrokken banen die de compositie structuur verlenen en onwillekeurig suggereren aan horizonnen. Als de veelschakerige waddenklei lijken de groenen, blauwen en grijzen die de grondtonen van zijn composities uitmaken onder wisselende lichtval van kleur te verschieten.

Henk de Vries (Hemrik, 1950) volgde zijn kunstopleiding aan Academie Vredeman De Vries te Leeuwarden. Zijn werk bevindt in de collecties van het Waterland Museum te Purmerend, het Fries Museum en Museum Belvédère. De Vries woont en werkt in het Friese Holwerd.
Henk de Vries
inschrijven mailinglijst
melklokaal
heremaweg 201
8444 AP
heerenveen
terug
home
nieuws
exposities
over melklokaal
contact
exposities archief