‘‘Mijn recente schilderijen omvatten concepten waarbinnen ik de tegengestelde factoren ‘planmatig’ en ‘toeval’ laat wisselwerken. Het planmatige deel is het uitschrijven van een concept waarvan de regels en handelingen vast liggen en waar ik niet meer van afwijk.  
De handelingen zelf komen tot stand door  aleatorische werkwijzen. Bijvoorbeeld de gradenhoek van een kwaststreek bepalen met het pakken van een gecodeerde knikker, uit een bak met 360 knikkers. De maat van een vorm door het totaal van een worp met 4 dobbelstenen. Een vlak wel of niet invullen met het tossen van een munt.
De uiteindelijke compositie is een uitwerking van een concept waarin de twee tegenstellingen evenveel invloed hebben gehad. Door mijn handelingen door het toeval te laten bepalen, kies ik om niet te kiezen. Ik zet mijn eigen esthetische voorkeuren gedeeltelijk buitenspel. Hierdoor gebeuren er bepaalde dingen op een schilderij die ik van universele waarde vind. De kleurcombinaties en structuren die niet te ensceneren zijn, die wel in mijn schilderijen zitten’’
. – Wouter Nijland

Wouter Nijland (1980, Woldendorp) volgde zijn kunstopleiding aan Academie Minerva in Groningen. Hij exposeerde o.a. Galerie Rob de Vries en Walls Gallery in Amsterdam, NULVIJFTIG in Groningen. Wouter Nijland woont en werkt in Groningen/Haren.

www.wouternijland.nl

Wouter Nijland
inschrijven mailinglijst
melklokaal
heremaweg 201
8444 AP
heerenveen
terug
home
nieuws
exposities
over melklokaal
contact
exposities archief